onze expertise
Het team van Fysant bestaat uit specialisten die zich, naast hun dagelijkse werk, vol passie binnen hun eigen vakgebied hebben gespecialiseerd in een groot aantal specifieke behandelmethoden. Ontdek met welke klachten we u met behulp van deze behandelmethoden verder kunnen helpen én kunnen ondersteunen.
Longaandoen-
ingen (copd)
COPD is een afkorting van de Engelse term ‘Chronic Obstructive Pulmonary Disease’, dit betekent chronisch obstructieve longziekte (er is dus een aanhoudende obstructie in de longen). Het is een verzamelnaam voor de longaandoeningen chronische bronchitis en longemfyseem. Vroeger vielen deze aandoeningen samen met astma onder de verzamelnaam CARA, maar deze term wordt niet meer officieel gebruikt.
COPD komt in Nederland bij 1 op de 50 mensen voor, wat neerkomt op 320.000 patiënten. Elk jaar komen er rond de 30.000 nieuwe gevallen bij. Jaarlijks sterven er ongeveer 6000 mensen t.g.v. COPD en dit is 4% van het totaal aantal sterfgevallen in Nederland. Het is hiermee één van de ziekten met de hoogste sterfte.
de oorzaken en gevolgen van COPD
Bij chronische bronchitis zijn de oorzaken vaak ontstekingsprocessen in de kleine luchtwegen, de bronchioli. De bronchusklieren zijn vergroot waardoor overmatig veel slijm wordt geproduceerd. Die ontstaat door littekenvorming in de wand, het gladde spierweefsel, van de bronchiën. Hierdoor zwellen de slijmvliezen op waardoor een gedeeltelijke obstructie van de luchtwegen ontstaat.
Bij een emfyseem is de wand van de longblaasjes beschadigd. De longblaasjes zijn in trosjes met de kleine luchtwegen (bronchioli) verbonden en hebben een stugge structuur die de luchtwegen open houden. Echter verliezen de bronchiolen hun stevigheid door de beschadiging en zakken tijdens de uitademing in elkaar. De luchtblaasjes van de longen (alveoli) worden steeds verder uitgerekt waardoor een structureel blijvende schade ontstaat.
De belangrijkste risicofactor voor COPD is het roken van tabak. In ongeveer 80% van de gevallen wordt COPD veroorzaakt door roken. Hoe dit proces precies verloopt is nog niet bekend. Uiteindelijk krijgt 10-20% van de rokers COPD. Het is niet voorspelbaar wie COPD krijgt. Hoe meer en hoe langer men gerookt heeft, hoe groter de kans op COPD. De meeste COPD-patiënten zijn ouder dan 40 jaar.
Naast roken zijn er nog andere mogelijke oorzaken van COPD. Bij ongeveer 15% van de mensen met COPD speelt langdurige blootstelling aan kleine stofdeeltjes tijdens het werk een rol (onder andere door meeroken en fijnstof). Ook kan een aangeboren enzymgebrek de oorzaak zijn van COPD. Volgens schatting hebben in Nederland tussen de 5.000 en 10.000 mensen deze erfelijke vorm van longemfyseem (alpha-1-antitrypsine-deficiëntie of A1AT).
De gevolgen van COPD zijn voornamelijk het ontstaan van kortademigheid (dyspneu) bij inspanning en bij ernstiger gevallen ook in rust. Daarnaast kan er spiermassaverlies optreden met als gevolg krachtsvermindering en een afname van de algehele conditie.
welke behandeling is het meest effectief bij COPD?
De aandoeningen die COPD veroorzaken kunnen niet genezen worden. De behandeling richt zich dus op het verminderen van de klachten en het voorkomen van verslechtering. Het beste medicijn is stoppen met roken. Zolang patiënten blijven roken zal de ziekte verergeren. Door te stoppen met roken kan de versnelde afbraak van de longen en longfunctie geremd worden.
Daarnaast kunnen de symptomen worden verlicht met medicatie: slijmoplossers om het ophoesten van slijm te vergemakkelijken, luchtwegverwijders die de luchtwegen wat wijder maken, antibiotica om infecties te bestrijden en corticosteroïden om ontstekingen te voorkomen.
Het belang van bewegingstherapie en andere leefstijlinterventies, zoals begeleiding bij het stoppen met roken en voedingstherapie wordt steeds meer ingezien. Begeleiding bij het stoppen met roken is de meest werkzame behandeling van COPD en kan het voortschrijden van de ziekte doorbreken. Bewegingstherapie, en bij ernstig COPD ook training van ademspieren, zijn belangrijk voor het behouden of verbeteren van de conditie. Voedingstherapie, in combinatie met bewegingstherapie, helpt de neerwaartse spiraal van energietekort en ondervoeding te doorbreken. Ook het onder begeleiding sporten kan soelaas bieden voor COPD-patiënten.
wat kan Fysant betekenen voor de COPD-patiënten op Schouwen Duiveland?
Bij Fysant heeft Rosemarijn Bezuijen zich gespecialiseerd in het behandelen en begeleiden van COPD-patiënten. Door deze specialisatie is er een nauwe samenwerking met de longartsen in Goes en Dirksland en de revalidatie-afdelingen in de Lindenhof in Goes (REVANT) en het Van Weel-Bethesda ziekenhuis in Dirksland.
schrijf hier eenvoudig online in
Nieuws in beweging
Volg het laatste nieuws uit onze praktijk, ontdek welke activiteiten u in beweging brengen en lees meer over de nieuwste behandelmethoden. Blijf up-to-date om uw welzijn, de balans tussen lichaam en geest, te verbeteren.
Start nieuwe cursus In Balans
Na een succesvolle en drukbezette cursus In Balans van afgelopen voorjaar willen wij in september weer een nieuwe cursus starten.…
Parkinson Beweegdag 2024
Woensdag 26 juni vond de derde editie plaats van de Parkinson Beweegdag bij locatie Puurr en Meetoutdoor aan de Grevelingendam.Wij…
Zoë is geboren!
Wij feliciteren Aimée, Marijn en Liva met de geboorte van hun mooie dochter en lieve zusje!