Bewegingsprogramma maakt COPD-patiënt fysiek actiever

6 juli 2015

Wytske Altenburg verdedigde op 15 juni haar proefschrift ‘Physical activity and fitness in patients with COPD. Making a change’. Ze concludeerde in haar promotieonderzoek dat een speciaal counselingsprogramma helpt om COPD-patiënten meer te laten bewegen.

Uit onderzoek blijkt dat COPD-patiënten niet alleen minder bewegen dan gezonde mensen, maar ook minder dan mensen met andere chronische ziekten. In de COACH-studie onderzocht Altenburg hoe een counselingsprogramma gericht op meer bewegen patiënten met COPD in het dagelijks leven kan helpen. Het onderzoek is de eerste studie naar de korte en langetermijneffecten van counseling gericht op bewegen bij COPD-patiënten. 155 patiënten met COPD namen deel aan de studie. De helft van hen kreeg de gebruikelijke zorg, de andere helft volgde het counselingsprogramma. Het fysieke activiteitenniveau van de groep die dit programma volgde, was na drie maanden beter dan dat van patiënten die reguliere zorg kregen.

Bij Fysant worden er al meer dan 10 jaar programma’s aangeboden voor COPD-patiënten. Jaco  en Simone hebben zich hierin gespecialiseerd en begeleiden verschillende groepen COPD-ers. Door beweging en advisering (counseling) neemt het activiteitenniveau van de patiënten toe, waardoor zij langer in staat blijven om de dagelijkse activiteiten uit te voeren.

Ben je geïnteresseerd, kijk dan op de COPD pagina voor meer info. Je kunt ook bellen of mailen naar Jaco